Press

”Alexander Lervik utforskar gränserna kring det vi kallar möbler”

Drömtrappor lanserar Hemvist

På uppdrag av Drömtrappor har Alexander Lervik skapat Hemvist – en unik trappkollektion vars konstruktion bygger på tappar och kilar; traditionella hantverkskunskaper inom möbelindustrin. I kollektionen ingår även en limiterad upplaga möbler tillverkade genom samma teknik. Kollektionen produceras i Norsjö, här har Drömtrappor tillverkat trätrappor sedan 1923, av virke från skogarna i området.

Alexander Lervik är utbildad formgivare med över 25 års erfarenhet av produktutveckling inom möbelindustrin. Innan studierna gick Alexander som lärling hos en pensionerad möbelsnickare för att få kunskap om hantverket från grund. På uppdrag av Drömtrappor har Alexander formgivit en trappa med utgångspunkt från 1900-talets möbelhistoria där fokus är på hantverksskicklighet och detaljkonstruktion.

– Bland flera av de skandinaviska möbelklassikerna återkommer vikten av tydliga detaljer och en hög grad av hantverkskunskap. Det handlar om att skapa en kvalitetsprodukt utifrån två perspektiv; dels att produkten håller länge rent fysiskt, dels att den är tillverkad med omsorg om detaljerna vilket tenderar att uppskattas av många människor, oberoende ålder och stilideal, säger Alexander Lervik.

Genom att konstruera Hemvist med tappar och kilar är trappan inte bara en ny produkt för Drömtrappor; tillvägagångssättet medför att enskilda trappsteg enkelt kan ersättas den dag de slitits ut, vilket är en helt ny teknik inom trappbranschen.

– Vi anlitade Alexander Lervik för att formge en ny kollektion för Drömtrappor. När vi nu lanserar Hemvist innebär det även att en ny och unik lösning för hela branschen presenteras. Det kom lite som en överraskning måste jag erkänna, säger Peter Vidmark marknadschef på Drömtrappor.

Av det spillvirke som uppkommer i samband med tillverkningen av trappan har Alexander formgivit en limiterad möbelkollektion som består av ett bord, en fåtölj och en bänk – tillverkade genom samma teknik som trappan. Dessa visas i Alexanders nyöppnade Unikat Gallery under Stockholm Design Week 2023.

– Första gången jag besökte Drömtrappor fick jag faktiskt gåshud när jag såg den handpåläggning som sker i fabriken och det stora yrkeskunnandet som råder bland deras medarbetare. Det var genom dem som jag kom på hur vi skulle kunna göra Hemvist till en flexibel trappa som kan specialanpassas och samtidigt sättas i serieproduktion. Att den största delen av virket dessutom kommer från skogarna i området gör Drömtrappor till ett fantastiskt bolag att arbeta med, avslutar Alexander.

Drömtrappor grundades 1923 i Norsjö, ett litet samhälle med 2000 invånare beläget strax utanför Skellefteå, där tillverkningen sker än i dag. Med 120 anställda är företaget marknadsledande i norra Europa med en omsättning på 175 mkr (2022).

Peter Vidmark | Marknadschef
E-mail: peter.vidmark@dromtrappor.se
Telefon: (+46) 918 258 07

Elin Lervik | Pressansvarig
E-mail: elin@lervik.se
Telefon: (+46) 760 128 800