Projektering och mått

Ett vanligt misstag är att ge trappan för lite utrymme. Ju större utrymme trappan erbjuds desto fler alternativa lösningar är möjliga men se framför allt till att göra öppningen tillräckligt stor för att klara frihöjden genom hela trappan. Här hittar du nyttig information kring utrymmesbehov, infästningar och säkerhet till den normala bostadstrappan. Söker du information om trappor till offentlig miljö rekommenderar vi att du kontaktar oss.

Du behöver mått på avståndet mellan våningarna för att kunna räkna ut utrymmesbehovet för din trappa. Detta mått tas mellan färdigt golv till färdigt golv.

För att en trappa ska vara bekväm att gå i så bör steghöjden (avståndet mellan varje steg) ligga mellan 170-200 mm och stegdjupet bör inte vara mindre än 250 mm i gånglinjen. Nu kan du räkna ut hur många steg din trappa kommer att behöva det som saknas då är trapptypen, eller formen på trappan. Mer detaljerad information kring trappans utrymmesbehov kan du ladda ner här men om vi utgår från en trappa med 15 steghöjder som är 900 mm bred så kommer det totala yttermåttet att bli enligt följande:

Rak trappa: 3600 mm
L-trappa: 4500 mm
U-trappa: 5400 mm

Trappans olika partier kallas för löp. Den totala längden på en trappa med två löp (L-trappa) i detta exempel är 4500 mm, den totala längden fördelas mellan löpen enligt önskemål.

Det finns mycket annat att tänka på när du ska projektera för en trappa t ex hur dörrar och fönster runt omkring trappan sitter. Kommer vägghandledaren att måsta gå över fönstret? Har du koll på att dörröppningarna sitter på ett sådant avstånd från trappan att trappan inte kommer att sticka ut i öppningen? Finns det snedtak på övre plan? Sitter det träreglar i väggen som trappan kan fästas i? Det är många frågor och många mått som ska kontrolleras. Vi har försökt sammanställa de viktigaste kom-ihåg:en i dokumenten nedan så att du ska slippa kostsamma misstag.

Kom ihåg vid projektering av trappa

Måttagning vid projektering och beställning

Infästning Solid (sidovang)

Infästning Optimal (underliggande vang)

Infästning Treppenmeister

 

Spiraltrappor

När det kommer till spiraltrappor så gäller lite andra “att-tänka-på”.

Minsta rekommenderade mått på en spiraltrappa utan vang är ø1900 mm (det kräver en färdigklädd öppning på 2000 mm). En spiraltrappa med måttet ø160 kan låta väl tilltaget men tänk då på att det bara är hälften av det måttet inkl centrumpelaren som gör bredden på trappan, med andra ord så har du en trappa som är ca 725 mm bred i gånglinjen. Normen för en vanlig trappa är 900 mm och det kan kännas trångt när du ska bära möbler upp och ner i trappan beroende på form! Vi rekommenderar inte spiraltrappor som enda trappan i en villa där det är den enda länken mellan planen. Till ett suterränghus där du har tillgång till båda planen från marknivå och slipper bära stora möbler mellan våningarna kan spiraltrapporna vara ett riktigt smycke.

Till ett loft eller som kompletterande trappa i en villa kan en spiraltrappa utan vang (Svinga) göras från ø1300-1900 mm (då blir det färdigklädda öppningsmåttet 1400-2000mm, rund eller kvadratisk).

Om måttet överstiger ø2000 mm krävs vangstycke för bärigheten. Vi rekommenderar då att du tittar på vår modell Loopen med böjlimmat sidovangstycke.