Skötselråd

Trappor, och framför allt stegen, är i allmänhet utsatta för hårt slitage. Tänk på din trappa som du gör med dina övriga favoritmöbler och ta hand om den på ungefär samma sätt så har du tagit dig en bra bit på väg följ sedan våra skötselråd beroende på vilken typ av ytbehandling du har valt.

Lackade och täckmålade trappor

Skötselråd för trappor som behandlats med vattenburen UV-härdande lack eller färg alternativt syrahärdande täckfärg. 
Dessa trappor har hög tålighet mot fläckar och repor och kommer att behålla sin naturliga fräschhet år efter år om den sköts med omsorg.

Städning

 • Trappan ska regelbundet dammsugas och avtorkas. Städning av trappan ska ske med så torra metoder som möjligt.
 • Fläckar kan lätt avlägsnas med en trasa fuktad med ljummet vatten och ett milt allrengörings-
  eller diskmedel.

Underhåll

 • Behandla regelbundet utsatta ytor med polish i samband med rengöring.
 • Vid omlackering eller bättring skall ytan först rengöras och sedan lätt slipas med ett finkornigt slippapper (korn 180–240).
  Slipdammet avlägsnas noggrannt med lätt fuktad trasa och lackering/ommålning görs inom ett
  dygn efter slipningen.
 • Bättring kan göras med de flesta i detaljhandeln förekommande vattenbaserade lacker och färger, t.ex. halvmatt parkettlack och halvmatt syntetisk färg. Följ alltid de instruktioner som finns angivna på förpackningen.
 • Om osäkerhet råder, testa först på en mindre yta och kontrollera vidhäftningen mellan skikten genom att skrapa med en kniv.

Skötselråd för oljade trappor

Trappor som behandlats med Kulturhantverkarnas impregneringsolja behåller sin naturliga lyster under många år om den sköts med omsorg. Skötselråden gäller endast impregneringsolja av detta fabrikat.
Mer information om Kulturhantverkarnas impregneringsolja hittar du på www.kulturhantverkarna.se
OBS! Risk för självantändning. Trasor, trassel, tvättsvamp eller dylikt som har använts skall förvaras väl fuktat i tätslutande plastpåse, brännas eller förvaras i ej brännbart kärl med lock.

Städning

 • Trappan ska regelbundet dammsugas och avtorkas. Städning av trappan ska ske med så torra metoder som möjligt.
 • Rengöring kan göras med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel (Ph-värde ca 7). Under inga omständigheter får alkaliska medel (t.ex. ammoniak) användas eftersom dessa har ett högt Ph-värde och kan skada ytan.

Underhåll

 • Trappor är i allmänhet utsatta för hårt slitage. Oljebona därför slitytorna ett par gånger årligen. Putsa lätt av ytan med ett fint slippapper (korn 400). Applicera kall olja (max 15 g/m2) och torka helt torrt efter några minuter. Träoljan appliceras med t.ex. en pensel av naturborst, trasor eller dylikt.
  Använd ej trappan de närmaste (10-24) timmarna.
 • En oljad trappa blir blankare på de ställen där slitaget är som störst. Efter 2-3 behandlingar erhålls en jämn och fin glans och en motståndskraftig, lättskött slityta.
 • Trappor som är behandlade med impregneringsolja är känsliga för kontakt med svart gummi
  (t.ex. skor och kablar).
 • Fläckar som inte går att tvätta bort, samt mindre repor, kan tas bort med lackslippapper (korn 320-400). Till grovrengöring använd såpa och kökssvamp, typ Scotch-brite (vit eller grön).
  Skölj efter och torka torrt.
 • Om man efter grovrengöring eller fläckborttagning får matta fläckar kan dessa oljebonas för att återfå glansen. Fukta en torkduk med impreg-neringsolja, gnid ut ett tunt lager på den matta fläcken och torka torrt några minuter. Använd ej trappan de närmaste (10-24) timmarna.

Skötselråd för trappor med matta på stegen

Matta på trappans steg gör trappan mera tålig och lämpar sig extra väl för offentliga miljöer och för dig som t ex har hund. Olika typer av mattor har lite olika krav och därmed ser skötselråden lite olika ut. Har du köpt en trappa med matta utifrån våra rekommendationer så använder vi Linoleummatta från Forbo, Plast/PVC-matta från Tarkett och Nålfilt från Golvabia. På deras respektive hemsidor hittar du mer specifik information om just den typen av matta du har valt. Här nedan ser du våra allmänna skötselråd kring matta i trappa.

Steg med Linloleum- eller plastmatta

 • Daglig städning sker med dammsugning samt fuktmoppning med mjukt polerbart vax. Använd alltid sparsamt med vatten.
 • För att förebygga uppbyggnad av vax använd ungefär var femte gång ett rengöringsmedel som avlägsnar eventuellt överskott.
 • Torr- eller spraypolera med maskin vid behov, ca 1-4 gånger/år.
 • Fläckar, som inte kan avlägsnas genom tvättning, tas bort med lack- eller tvättnafta. Vätskan får inte hällas ut på planstegen då den kan skada limmet i fogarna.

För närmare information kontakta mattillverkaren (forbo.se, tarkett.se).

Steg med textilmatta (nålfilt)

 • Dammsug regelbundet för att hindra att sand och grus tränger in i mattan.
 • Om den är hårt nersmutsad kan den skumtvättas.
 • Fläckar avlägsnas omgående, varvid endast fläckarna bearbetas.

För närmare information kontakta mattillverkaren (golvabia.se).

Skötselanvisningar för stål och glas finns att ladda ner här

Ladda ner Skötselråd