Ståltrappor

Ståltrappor och trätrappor är snarlika men vid en närmre titt så finns det fundamentala skillnader i både konstruktion och utseende. De bärande detaljerna på en trappa helt eller delvis i stål kan tillverkas i de flesta utföranden och former. I många fall där en traditionell trätrappa behöver stöd av stolpar till golv kan en trappa med en stålkonstruktion bära sig själv. Exempelvis kräver en U-trappa med vilplan på mitten 3 väggar för att en trätrappa ska klara sig utan stolpar, en ståltrappa behöver endast en vägg på vilplanets långsida.

Se vårat sortiment av ståltrappor här.

Om trappan ska placeras i en interiör som betonar minimalism så framhäver det 10-12mm tjocka stål-vangstycket ett avskalat intryck. Stålet i trapporna går att behandla och dimensioneras efter önskemål och möjliggör en förflyttning från det minimalistiska till det industriella utseendet. I de allra flesta fallen så kompletteras en trappa på stålkonstruktion med steg i trä. Ett steg i trä blir betydligt varmare och mjukare att gå på kontra ett steg i stål.

Olika träslag har olika egenskaper men också olika pris. Furu är vårt billigaste alternativ vi har gott om barrskog i Norra Sverige och virket vi använder kommer nästan bokstavligen från baksidan av huset men furan är ett relativt mjukt träslag och trappan utsätts för ganska tuffa tag varje dag vilket nog är en stor anledning att nästan 80% av de steg vi tillverkar i dag beställs i ek.

Eken är ett hårt och tåligt träslag som av den anledningen funkar bra till både golv och trappor. Priserna på ek har stigit kraftigt under de senaste åren pga att tillgången inte riktigt hänger med på efterfrågan men väljer du en trappa i ek så kommer den definitivt att hålla många, många år. Den vanligaste kombinationen är ek i steg och handledare medan resterande detaljer i trappan är i vitmålad furu. För att slippa kvistgulningen (som alltid kommer fram förr eller senare) på ytbehandlat barrträ så tillverkar vi vangstycket i en mdf-beklädd furukärna. Vilket också håller ner vår påverkan på både miljön och priset till dig som kund. Stolpar och räckesdetaljer tillverkas i fingerskarvad furu vilket gör att vi kan undvika kvistarna.

Men det finns många andra träslag att välja bland.

Ask med sin livliga ådring är lika hårt som ek och väldigt tacksam att betsa/lasera för den som vill det.

Bok är lite lätt röd i sin originalfärg, hårt träslag som är övriga Europas motsvarighet till vår furu. Också ett bra träslag för den som vill betsa. Inte lika bra vid täckmålning då de sammanfogade lamellerna har en tendens att röra sig lite ojämnt baserat på luftfuktighet och framför allt steget kan upplevas randigt.

Björk är ett material som lämpar sig bra för täckmålning men även vacker som den är med sin ljusa färg och nedtonade ådring.

Mer om våra träslag hittar du på sidan om träslag och ytbehandling.

Skötselråden varierar lite beroende på vilken typ av ytbehandling du har valt men följer du dem så kommer din trätrappa att hålla i väldigt många år!