Trätrappor

Välbyggda trätrappor kommer att klara generationer i ditt hus om du tar väl hand om den men det betyder förstås inte att man måste behålla den i generationer.
Vill du byta ut din gamla trappa mot en ny kan det vara skönt att veta att din trätrappa är helt återvinningsbar. Det sker främst genom energiåtervinning. Trä innehåller mycket energi och allt kan återanvändas. Ungefär två procent av trappan består av metall i form av beslag, skruv m.m. Metallen kan återvinnas helt.

Se vårat sortiment av trätrappor här.

I Sverige är den vanligaste villatrappan en trappa helt , eller till största delen, i trä. Olika träslag har olika egenskaper men också olika pris. Furu är vårt billigaste alternativ vi har gott om barrskog i Norra Sverige och virket vi använder kommer nästan bokstavligen från baksidan av huset men furan är ett realtivt mjukt träslag och trappan utsätts för ganska tuffa tag varje dag vilket nog är en stor anledning att nästan 80% av de steg vi tillverkar i dag beställs i ek.

Eken är ett hårt och tåligt träslag som av den anledningen funkar bra till både golv och trappor. Priserna på ek har stigit kraftigt under de senaste åren pga att tillgången inte riktigt hänger med på efterfrågan men väljer du en trappa i ek så kommer den definitivt att hålla många, många år. Den vanligaste kombinationen är ek i steg och handledare medan resterande detaljer i trappan är i vitmålad furu. För att slippa kvistgulningen (som alltid kommer fram förr eller senare) på ytbehandlat barrträ så tillverkar vi vangstycket i en mdf-beklädd furukärna. Vilket också håller ner vår påverkan på både miljön och priset till dig som kund. Stolpar och räckesdetaljer tillverkas i fingerskarvad furu vilket gör att vi kan undvika kvistarna.

Men det finns många andra träslag att välja bland.

Ask med sin livliga ådring är lika hårt som ek och väldigt tacksam att betsa/lasera för den som vill det.

Bok är lite lätt röd i sin originalfärg, hårt träslag som är övriga Europas motsvarighet till vår furu. Också ett bra träslag för den som vill betsa. Inte lika bra vid täckmålning då de sammanfogade lamellerna har en tendens att röra sig lite ojämt baserat på luftfuktighet och framför allt steget kan upplevas randigt.

Björk är ett material som lämpar sig bra för täckmålning men även vacker som den är med sin ljusa färg och nedtonade ådring.

Mer om våra träslag hittar du på sidan om träslag och ytbehandling.

Skötselråden varierar lite beroende på vilken typ av ytbehandling du har valt men följer du dem så kommer din trätrappa att hålla i väldigt många år!